Teafa olaj bőrre – ez is olyan tuti tipp, mint a kókuszzsír

Vannak még természetes csodaszerek a nagyvilágban a kókuszzsíron kívül: például a teafa olaj bőrre csodálatos hatással van. Nem is gondoltam volna, mert nem ismertem korábban. Kicsit elvette az eszem a kókuszzsír és körülötte lévő hype, az utóbbi időben azt hiszem talán nem is foglalkoztam nagyon mással. Kókuszzsírral főzök, mindennek az az alapja, meg még jó néhány házi készítményhez használom fel. De most, hogy belebotlottam ebbe a másik csodaszerbe is egy kicsit kinyílt a szemem arra vonatkozólag, hogy újra elkezdek figyelni más alternatív lehetőségekre, szerekre.

A teafa olaj bőrre gyakorolt hatásával egyébként egy kedves barátnőm ismertetett meg, aki szintén teljesen véletlenül futott bele ebbe a témába. Házilag szokott készíteni kozmetikumokat és a webáruházban böngészett, ahonnan az alapanyagait rendelni szokta, amikor belefutott ebbe a pici kis tégelybe.

A 100%-os tisztaságú, teljesen természetes teafa illóolajat a Humanity Áruház webshopjából 10 ml-es kiszerelésben lehet rendelni. Az, hogy 100%-osan természetes annyit takar, hogy nem tartalmaz semmilyen hozzáadott, mesterséges adalékanyagot, sem tartósítószert, sem színezéket, sem alkoholt, oldószereket vagy higítókat. Egyszerűen csak a teafából készült illóolajat lehet megvásárolni és kész, amelyet vízgőz desztillációval készítenek az ausztrál teafa leveleiből. Hogyha esetleg van köztetek, olvasók között vegyész beállítottságú, akkor itt kell megemlítenem, hogy az illóolaj főbb összetevői a Terpinen-4-ol, a gamma-Terpinene és az alfa-Terpinene, de ha valaki olyan csekély tudással rendelkezik ezen a téren, mint én, az csupán azzal is beérheti, hogy ez tényleg 100%-osan természetes termék, nincs benne semmi szintetikus.

Mint általában a természetes készítményeknél az lenni szokott, úgy a teafa illóolaj hatásait is leginkább a népi gyógyászati területekről ismerjük, eredeztethetjük. Így többek között azt lehet róla elmondani, hogy nagyon erősen pusztítja a bacikat a citromfű illóolajhoz hasonlóan, tehát vírusölő, antibakteriális és fertőtlenítő hatással bír, amit nem győzök eléggé hangsúlyozni, hogy ma mennyire fontos. De az orvoslásban is komoly hasznát lehet venni, hiszen amellett, hogy az immunrendszert serkenti, erősíti, köptető hatása is van tehát sokszor ezt használják a patikában kapható szintetikus társak helyett. A sebgyógyításban is komoly segítséget nyújthat, amihez remekül társul hozzá a gyulladáscsökkentő hatása is. Gombaölőként gyakran előkerül a fürdőszobai pipere cuccuk között is, de a rovarriasztó hatását sem szabad alábecsülni és elfelejteni.

A népi tapasztalatokon alapuló hatások ismeretében alapvetően háromféle felhasználási körét lehet megkülönböztetni, amit a humanityaruhaz.hu oldalon is olvashatunk. Ezek pedig nem mások, mint az aromatikus felhasználás, a külsőles történő felhasználás és minden más egyéb felhasználás kategóriája. Mondanom sem kell, gondolom sejtitek, hogy a teafa olaj bőrre gyakorolt hatása hova fog esni, melyik csoportba.

Elsőként az aromatikus felhasználási lehetőségekről ejtenék néhány gondolatot a Humanity Áruház oldaláról szerzett tudásom segítségével. Aromatikus felhasználásról akkor beszélhetünk, ha értelemszerűen elpárologtatjuk ezt az illóolajat, vagy valamilyen formában inhaláljuk. Kimondottan gyakran alkalmazott aromaterápiás szerről van szó, mert amellett, hogy nyugtató és szorongáscsökkentő hatása van, képes nagyon könnyedén javítani az alvással kapcsolatos problémákon, mindamellett, hogy közben az immunrendszer munkáját is segíti azáltal, hogy megerősíti a működését. A levegőben megtalálható bacik és fertőzések terjedését pedig hatékonyan csökkenti, vagy akár teljesen meg is gátolja azt.

Amennyiben bármiféle légzőszervi megbetegedéssel küzdünk, a teafa illóolaj nagy segítségünkre lehet, mindegy, hogy asztmáról vagy bármi más problémáról van szó. Ehhez párologtathatjuk az illóolajat, de az is nagyon jó, hogyha van rá lehetőségünk, ha gőzöljük. A gőzöléshez 3-4 csepp teafa illóolajat kell használni, amit egy tálnyi szinte forrásban lévő vízbe kell belecsepegtetni. Ezután pont úgy, mint a kozmetikusnál, fölé kell hajolni és betakarni a fejünket úgy, hogy a gőz ne tudjon kijutni, azt egyenes én lélegezhessem be, az én pórusaimat járja át. Ezt nagyjából 10-15 percig érdemes csinálni, mély lélegzetvételekkel. Ha viszont kicsit is úgy érezzük, hogy túl forró a rendszer és éget a gőz, akkor érdemes kicsit hátrébb hajolni, nehogy végigforrázzuk magunkat. Ennek a gőzöléses folyamatnak sok és többféle jótékony hatása van a szervezetre, így például első körben a jelentős javulást lehet elérni a már említett légzőszervi problémákkal kapcsolatban. Emellett elkezd kitisztulni a homlok- és arcüregünk, amivel párhuzamosan a gyulladásos problémák is csökkennek – mind belül, mind pedig kívül. Így hát itt már rögtön felüti fejét a teafa olaj bőrre gyakorolt jótékony hatása. Az immunrendszer mindeközben erősödik, ha pedig bármilyen lerakódott “trutyi” van a légcsövünkben, tüdőnkben, abban is segít, hogy ettől megszabadulhassunk. Viszont tényleg nagyon vigyázni kell a forró gőzzel!

A külsőleges alkalmazás esetében arról beszélünk, hogy egy problémásnak gondolt bőrfelületre valamilyen módon felvisszük a teafa olajat. Első körben például ott van az a lehetőség, hogy a samponunkhoz hozzáadunk egy keveset. A fejbőr és a hajunk is nagyon gálás lesz érte több szempontból is: egyrészt a gyulladáscsökkentő hatás itt is megmutatkozik, tehát a fejünk egészségének megőrzésében nagy segítség lehet, másrészt a fejtetűket is képes távol tartani. Jó megoldás, hogyha hozzákeverjük a boltban vásárolt bármilyen samponunkhoz az olajat, de az is szuper, hogyha saját magunknak készítünk valamilyen teljesen házi terméket.

A teafa olaj bőrre felvitt formájában remekül képes enyhíteni a napégés okozta fájdalmat, bőrirritációt, ezért gyakori alapanyaga a napozás utáni krémeknek. Akár kiegészítésként is nagyon jó használni, főleg, hogyha valamilyen kellemesen hűsítő kenőcsöt készítünk belőle. Éppen ezért érdemes a hűtőben tárolni.

Hasonlóképpen enyhíti a különböző rovarcsípésekből, vagy akár allergiából származó viszketést, bőrirritációt. Ehhez 2-3 csepp teafa olajat érdemes hozzáadni 1 teáskanál valamilyen hordozó olajhoz (mint mondjuk a mandula olaj) és ezt az elegyet kell a problémás felületre rákenni. Ha több időnk és affinitásunk van, akkor természetesen ebből is készíthetünk valamilyen kenőcsöt, ami még hűsít is, ha hűtőben tároljuk.

A már korábban emlegetett fertőtlenítő hatásnak köszönhetően a teafa olaj bőrre kenve a kisebb sebfelületek kezelésében és fertőtlenítésében is nagy szerepet játszat. A vágások, égési sérülések kezelésére, a fájdalom enyhítésére és a regenerálódás meggyorsítására egyaránt alkalmas. 2-3 cseppnyi illóolajat kell 1 teáskanálnyi hordozó oljahoz adni, vagy ebből is lehet a korábbiaknak megfelelően valamilyen sebgyógyító krémet készíteni.

A már sokat emlegetett gyulladáscsökkentő hatásnak köszönhetően ha a teafa olaj arcbőrre kerül, remekül tud segíteni a pattanásos, aknés problémákon, de akár még az ekcémás tüneteket is enyhítheti. Legalább ugyanekkora segítségünkre lehet abban, hogy a száraz-zsíros bőr megfelelő, természetes egyensúlyát beállítsuk és fenntartsuk, dehát a használata nem csak a problémás bőr esetén javallott, hanem akár csak a mindennapokban is bármilyen bőrtípus esetén.

Gombaölőként sem utolsó a szer, éppen ezért ahogyan már korábban peddzegettem, gyakran felbukkanhat a körömgombával küzdök piperecuccában. Nem kell mást tenni az egyszerű és gyors felhasználáshoz, csupán annyi is elég, hogy egy fültisztító pálcikára egy csepp teafa olajat cseppentünk és kvázi ecsetelőként használjuk a problémás körmökön. Viszont ebben az esetben fontos azt is kiemelni, hogy a tömény illóolaj a bőrfelületeket irritálhatja, ezért oda kell figyeni arra, hogy tényleg csak a körömre vigyük fel, a bőrre ne kerüljön ilyen tömény formában a szer. Ennek a napi 2-3-szori ismétlése 3 hónapon át nem csak eltünteti a körömgombát, de a megelőzésben is segíthet.

A teafa olaj bőrrel érintkezve még szóba jöhet a herpesz gyógyításban, az izzadásgátlásban és a különböző folyékony vagy hagyományos, szilárd szappanok esetében is. De képzeljétek el, hogy akár még a fogkrémhez, vagy a szájvízhez is hozzá lehet adni, a mindennapi szájhigiénia megőrzésének érdekében. Hát nem zseniális ez a cucc?!

Az egyéb felhasználási területeket illetően pedig itt is beszélhetünk a rovarriasztó hatásról, vagy épp a már emlegetett fertőtlenítő hatásról – amit nem csak az emberi szervezeten és szervezetben képes ellátni, hanem minden más felületen is. Szórófejes palackban gyakran használják erre a célra, vagy akár még penészgombára is. Mosogatószerként és öblítőként sem utolsó, ha szeretjük ezt a jellegzetes teafa olaj illatot.

A humanityaruhaz.hu oldalán még rengeteg érdekességet lehet olvasni a teafa olaj bőrre gyakorolt csodálatos hatásáról, vagy a különböző felhasználási módokról, akár konkrét recept ötletekkel karöltve. Remélem sikerült annyira felkeltenem az érdeklődéseteket ezzel kapcsolatban, hogy ellátogassatok az oldalra, és ti is kiszakadjatok a “csak a kókuszzsír” mágikus bűvköréből. Én már megrendeltem a teafa olaj készletemet, és ti?