Nekünk idén már meglesz a napelemünk! És neked?

Tudom, borzasztó sablon és már egyenesen ciki, de megfogadtam, hogy „új év, új én” ezzel együtt pedig valóban nagyon komolyan veszem a kitűzött céljaimat is. Többek között az egyik ilyen nem más, mint az egészséges táplálkozás. Tudni kell rólam, hogy imádok enni, ezért néha elszalad velem a ló, ami valljuk be, nem tesz jót az egészségemnek. Úgy voltam vele, hogy ebben az otthonülős, semmittevős, karanténos időszakban pedig mi másra nincs igazán időm, ha nem arra, hogy odafigyelek a táplálkozásra. Ebből kifolyólag pedig a konyhában az egyik alapélelmiszer a kókuszzsír lett. Egyik barátnőm javasolta, hogy kezdjem el használni, meglátom, nem csak, hogy egészséges, de evés után nem fogok tapasztalni nehéz gyomor érzést.

A másik nagy projektünk az idei évre, az a megújuló energiára való áttérés, ami már egy régóta dédelgetett álom volt a párommal. Mivel azért ez nem kis összeget jelentő beruházás, biztos voltam benne, hogy önerőből igencsak fájdalmasan tudnánk kifizetni, ezért szimplán bepötyögtem a Google keresőbe, hogy napelem támogatás, hátha tudok valami kedvező lehetőséget halászni az interneten.

Talán a harmadik vagy a negyedik találat lehetett a napelempalyazatok.hu oldal, ahol végre minden infóhoz hozzájuthattam a témával kapcsolatban.

2020-ban még elérhető volt egy olyan lakossági napelem pályázat, ami ugyan nem visszatérítendő volt, de 0%-os kamatú, mindössze 10% önerő volt hozzá szükséges és a futamidőt akár 20 évre is ki lehetett tolni. Erről sajnos már lecsúsztunk, mert mint minden pályázatnak, ennek is volt egy kerete, és most jelenleg szünetel. Vagyis 2020. november 6 óta. Pont a születésnapom, szép kis ajándék mondhatom.

Na de nézzük tovább!

A vállalkozások számára már kettő napelem támogatás is elérhető volt, de szintén csak volt, szóval ezek is éppen szünetelnek, de az oldal szerint, ez nem jelenti azt, hogy nem indulhatnak majd újra. Szóval, ha jól értettem, akkor egy „kisebb” és egy „nagyobb” napelem támogatás volt elérhető 2020-ban a vállalkozások számára. A GINOP-4.1.3-19 a kisebbik projekt, ami a napkollektorok és napelem rendszerek telepítését támogatta, ennek a nagytesója pedig a GINOP-4.1.4-19 már energetikai épületfejlesztéseket is magába foglalja. Na szóval most ezek is szünetelnek, és amúgy ezek csak a közép-magyarországi régiókon kívül voltak érvényesek. A kistesó már 2020 áprilisában lezárt, de a nagyobbik még egészen októberig elérhető volt a vidéki vállalkozásoknak és akár 100%-os támogatást is lehetett igényelni, de szigorúan a vállalkozás működéséhez szükséges energia fedezésére.

Amikor csak az olvastam végig, hogy minden pályázat szünetel kicsit kezdtem kétségbeesni, hogy mégse fog ez összejönni, de után szerencsére találtam az oldalon még néhány napelem támogatásra való eshetőséget.

Első körben azt javasolták, hogy ha valakinek van lakástakarékpénztára, ami mondjuk épp most jár le, akkor érdemes napelemekre fordítani az összeget, és akkor az egyik nagyon hasznos befektetésed egy másik nagyon hasznos befektetésedbe fog átgurulni. Végül is nem rossz ötlet.

A másik nagyon jó hír pedig az volt, hogy a lakossági napelem pályázat várhatóan idén, vagyis 2021 júliusától újraindul. Vagyis nem is a napelem pályázat, hanem ez egy családi támogatás, amit akár napelemekre is lehet igényelni.

Most sajnos nincs időm részletesen kifejteni az egészet, de szerintem nem is tudnám olyan jól, ahogy a napelempalyazatok.hu oldal leírta. Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki érthető nyelven megfogalmazott szakzsargonoktól mentes információkat szeretni szerezni ebben a témakörben. Van egy blog oldaluk is, ahol rengeteg érdekes témában lehet még olvasni. Mármint persze napelemekkel kapcsolatban, de kétségkívül kiokosítják az ember lányát.

Mi már kitöltöttük az ajánlatkérő űrlapot, remélem nyáron már büszkélkedhetek az új napelemeinkkel!