Egyre fontosabbá válik az egészségre nevelés

Napjainkban egyre nagyobb szerepet kap az emberek életében az étkezés. Szerencsére egyre több olyan ember van, aki figyeli például hány kalóriát eszik meg, fontos számára az ételek tápanyagtartalma és, hogy ismerje az ételek származási helyét. Az iskolában már hosszú évek óta csak nagyon kis idő az, amit az egészséges táplálkozás megtanulásával töltenek a gyerekek. Talán a biológia vagy a környezetismeret óra csöppnyi része az ételpiramis, a legfontosabb vitaminok és a főbb tápanyagok megtanulása. Igazság szerint ennél sokkal többről szól.

Azzal együtt – vagy talán ennek következtében -, hogy több szerepet kap a táplálkozás és az egészség, a különféle speciális étrendek, allergiák és érzékenységek is gyakoribbak lettek. Szinte már alig van olyan ember, aki minden egyes ételt, élelmiszert vagy tápanyagot kivétel nélkül megeszik. Tehát nem csoda, hogy ezekre az újonnan kialakult betegségekre vagy érzékenységekre vagy csupán az új ízlésvilágra kialakultak új üzletek, boltok, vállalkozások.

A társadalmak fejlődésével, a népesség növekedésével az emberek egyre inkább válnak fogyasztókká, mintsem termelőkké. Lassan az embernek már nem lesz szüksége arra, hogy a termelés szerepét is betöltse, elég lesz fogyasztónak lenni, mert minden hatalmas mennyiségben áll rendelkezésünkre. Így a környezetünk védelme és a természet világához való visszafordulás is egyre fontosabbá válik.

Fontos még foglalkozni az előbb említett élelmiszerek és ételek származási helyétől. Ma már fogalmunk sincs, hogy honnan van a bizonyos étel, amit a boltban megeszünk, mennyi ideje volt a boltban, mielőtt mi megvettük, kik dolgozták fel, hogyan csomagolták, milyen szerekkel kezelték, és a többi hasonló kérdés. Így hát nem lehetünk biztosak abban, hogy egy termék úgy mondva természetes, ha csak nem mi ültettük a hátsó kertünkben, vagy mi nevelgettük fel.

Az előbbieket összegezve megállapíthatjuk, hogy kifejezetten szükség van úgynevezett bio boltokra, ahol természetes és egészséges ételeket, élelmiszereket kaphat az ember. Egy ilyen bio boltot fogok most bemutatni, aminek a neve BioCity.hu. Ez nem csupán egy bolt, hanem egy online shop. Az online boltokról is lehetne sokáig beszélni, mert ezeknek a népszerűsége is rohamosan megnőtt az elmúlt években. Hiszen rengeteg előnye van a fizikai boltokkal szemben. A BioCity.hu egy olyan webshop, ahol a vásárló mindent megtalál, ami az egészséghez és a természetességhez szükséges. Ráadásul nem csupán a konyhában!

A reformkonyha termékeken, az egészséges alapanyagokon kívül lehet még kapni étrend kiegészítőket, valamint drogéria termékeket is. Hiszen az egészség és a környezetvédelem nem a konyhára és a táplálkozásra vonatkozik kizárólag. Mielőtt belemerülnénk a hatalmas termékkínálatba, ismerjük meg a céget. A BioCity elsősorban egy online shop, de Szegeden van egy üzletük is, ami szintén látogatható. Viszont az ország bármely pontjára szállítanak ki megrendelést, 6900 forint felett ráadásul teljesen ingyenesen. Ami még szintén nagy előny, hogy 30 napos garanciát vállal a cég a termékeire, így egy hónapja van a vásárlónak visszaküldeni a megrendelt terméket, ha nincs vele megelégedve. Van lehetőség titkos fizetésre, így teljesen biztonságos a tranzakció, amitől sokan tartanak egy online vásárlás esetén. Érdemes még tudni, hogy a cég éppen 10 éve van a piacon, és folyamatosan bővülő kínálatuk mellett a vásárlók köre is folyamatosan növekszik. A cég dolgozói rendkívül tapasztalt és képzett emberek, így hát felveszik a lépést a haladással, a táplálkozási szokások megváltozásával, így tartva helyét a piaci versenyben. De van a cégnek Instagram oldala is, így ott is tájékozódhat az ember az akciókról vagy az új termékekről.

Mivel lehet regisztrálni és fel is lehet iratkozni a hírlevélre, így mindig naprakész vagyok az új termékekkel, információkkal kapcsolatban. Van saját fiókom, ami gyorsítja az amúgy is egyszerű vásárlást. Az általam leggyakrabban kosárba tett termék pedig a kókuszzsír, ami mindenre jó. Enni, bőrre, hajra, körömre. Minden ételt kókuszzsírral készítek. Mint már említettem, rengeteg terméket lehet kapni a webshopban. A termékek pedig tökéletesen vannak kategorizálva, plusz van egy kereső ablak is, így az emberek könnyen és gyorsan megtalálják amit keresnek. A csoportokon belül pedig sok szempont alapján lehet szűrni, hogy szűkítsük a kínálati listát.

Nos, nézzük mi kapható ebben a remek online boltban! Először is, rengeteg márkának a termékei megtalálhatóak. Vannak ismertebb és kevésbé ismert márkák is. Tehát, amit biztosan megtalálunk a honlapon, az a Szafi Reform és Free termékek, az Eden Premium Glutén mentes termékek, a Torras, a Gullón, a Kanálka Manufaktúra termékei, a The Primal Pantry, a Bio Menü, a Bálint csemegék, a Green Market termékek, a Cocomas, de még ezeken kívül is van rengeteg márka. Kaphatóak tehát reformkonyha termékek, olajok, zsírok, lekvárok, szirupok, növényi tejek, speciális gyümölcsleve, cukrok, édesítők, reggeliző pelyhek, zselésítők, és még sok más. Vannak még kifejezetten sütéshez és főzéshez termékek, olyanok, mint a lisztek és őrlemények, a gabonafélék, a tészták, a rizsek, a fűszerek.

A következő nagy csoport az étrend kiegészítők és a vitaminok csoportja. Szintén nagyon sok márka termékei megtalálhatóak itt. Vannak termékek diétázóknak, kismamáknak, babáknak, férfiaknak, sportolóknak, de vannak kifejezetten problémák megoldására valók is, mint például a pajzsmirigy problémák, az allergia, a bőr, haj vagy köröm problémák, a stressz vagy az alvászavar. Végül pedig a drogéria termékei. Az előző csoportokhoz hasonlóan itt is rengeteg a kapható termék. Vannak arcápolási termékek, krémek tisztítók, testápoló termékek, dezodorok, tusfürdők, tisztálkodó szerek, napozószerek. Vannak kéz, láb és hajápolásra való termékek és egészségügyi, higiéniai termékeke is olyanok, mint a sebtapaszok, a betétek és tamponok vagy a sportkrémek és a fertőtlenítők, vagy a száj és fogápolás termékei. Végül pedig az öko háztartás termékei, amelyekkel szintén óvhatjuk magunkat és a természetet is. Ide tartoznak a tisztítószerek, a mosószerek, az öblítők, a mosóparfümök és a különféle öko megoldások, mint a mosótojás.

Egy személyes példával zárnék, ami a korábban már említett kókuszzsír lenne. Régen rászoktam már a kókuszzsírral való főzésre, de használtam kókusz olajat a hajam és a körmeim ápolására, jártam kókusz olajos masszázsra is. Rengeteg kókuszzsír fogyott nálam, így muszáj volt keresnem egy boltot, ahonnan tudok rendelni. Ekkor bukkantam rá a BioCityre. Rengeteg terméket találtam, sok különböző márkákban, így volt időm mindent kipróbálni. Vettem már a BioCityről Szafi kókuszzsírt, kókusz chipset és kókusztejport is, de próbáltam a Jutavit, Serafin és a Bio Menü termékeit is. Vettem már kisebb, de nagyobb kiszerelésben is, és mindig meg voltam elégedve. Tehát mindenkinek ajánlom, nem csak a kókuszzsír, hanem a rengeteg egyéb termék miatt. Na meg persze, hogy legyünk tudatosabbak a környezetünk és a testünk táplálásával, megóvásával és készüljünk fel, tehát nem árt a megelőzés sem. Hiszen a testünk a mi otthonunk, testünknek pedig a természet ad otthont.