A tudatosság jegyében a napelemeket telepítettünk a házunkra

A mi családunkban nagyon fontos tényező a tudatosság. Ez az életünk minden területén igaz legyen szó az étkezésről, pihenésről, építkezésről vagy egyszerűen bármiről.

Amikor az étkezésről beszélünk, akkor fontos megemlíteni, hogy mi nem eszünk húst, a tejtermékeket nagyon megválogatjuk, kedveljük a paleo étkezési formát és például csak és kizárólag kókuszzsírral főzünk. A mi háztartásunkban nincs napraforgóolaj vagy margarin, mert szinte mindenhez a kókuszzsírt használjuk. Sokkal egészségesebb és abszolút nem terheli meg az emésztésünket. A kókuszzsírnak rendkívül hatékony hatása van, hiszen szinte mindent megöl vagyis nagyon jó a gomba-, a baktérium- és a vírusölő hatása is. Sőt mi szoktuk használni a kókuszzsírt szépségápolásra is, mert remek a sebgyógyító és a hidratáló hatása is. Tehát nem csak enni jó, hanem érdemes magunkra is kenni.

A tudatosság nálunk a házunk építése során is abszolút megmutatkozott, ezért is döntöttünk úgy, hogy a házunkra napelemeket szerelünk. Sokan megpróbáltak lebeszélni róla minket, de ezt már az építkezés elején eldöntöttük és végül a napelemrendszer.info ajánlatát fogadtuk el.

Az tény és való, hogy a napelemrendszer esetében hosszútávon kell gondolkodni, mert nem egyik napról a másikra térül meg, hanem kell hozzá legalább 10 év. Mi hosszútávban gondolkozunk, úgyhogy ez számunkra nem jelent problémát, ezt alaposan végiggondoltuk.

Sokan azt mondták, hogy ne szereltessük föl, mert az nagyon drága, sohasem térül meg, de minket nem tántorított el a napelemes rendszer ár sem, hiszen pont az a lényege, hogy gyakorlatilag nullára hozzuk ki az energia felhasználásunkat.

A mi házunkra egészen pontosan egy 10 kW-os rendszert telepítettek az előzetes felmérés alapján. Ennek a napelemes rendszernek a bruttó ára 4.015.000 Ft volt mindennel együtt. De mit is jelent a mindennel együtt? Az egész alapja a Sharp márkájú napelem panelek, amelyhez tartozik egy Solar Edge inverter, IBC Solar gyártmányú kábelezés, valamint egy acél tartószerkezet. Tehát semmit sem kellett vásárolnunk pluszban, mert mindezek benne voltak az árban.

Elsősorban azért is döntöttünk a napelem rendszer mellett, mert ahogy említettem már nagyon tudatosak vagyunk és pontosan ezért számunkra fontos a környezet védelme. A napelem rendszer pedig egy abszolút a jövőbe mutató dolog. Sajnos napjainkban a globális felmelegedés alapvető probléma a világ minden részén, viszont ebből következik, hogy az utóbbi években nőtt a napsütéses órák száma, amit ezúton érdemes kiaknázni.

Persze az is igaz, hogy nem süt mindig a nap. Ez főleg igaz ősszel és télen. Több barátunk is kérdezte már tőlünk, hogy ilyenkor mi van? Sokszor válaszoltuk, hogy semmi, majd mindenki ledöbbent. Aztán elmagyaráztuk nekik, hogy a borús, napmentes napokon sem maradunk áram nélkül természetesen, mert a szolgáltató rendszerétől nem válunk le teljesen, így ha szükség van áramra valamilyen oknál fogva, akkor tudunk vételezni a rendszerből. Viszont hosszútávon mindenképpen nyereséges a rendszer.

Összességében nagyon elégedettek vagyunk és mindenkit csak bátorítunk, hogy senkit se tántorítson el a napelemes rendszer ára.